امروز: پنجشنبه 9 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

کارآموزی زراعت و اصلاح نباتات دانه های روغنی (سویا و ذرت)

کارآموزی زراعت و اصلاح نباتات دانه های روغنی (سویا و ذرت) دسته: گزارش کارآموزی و کارورزی
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 1688 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 28

سویا كه آن را به انگلیسی soybean می‌نامند گیاهی است كه اكثرا بخاطر دانه اش در دنیا كشت می‌شود از دانه ی این نبات روغن استخراج می‌گردد كه در تهیه ی روغن نباتی وتغذیه ی انسان به كار می‌رود از كنجاله ی سویا نیز كه دارای مقدار زیادی پروتیین مرغوب می‌باشد در دامپروری و مخصوصا مرغداری استفاده می‌شود همچنین در بعضی از نقاط دنیا این نبات را به عنوان علوفه

قیمت فایل فقط 19,500 تومان

خرید

مقدمه :

 سویا كه آن را به انگلیسی soybean می‌نامند گیاهی است كه اكثرا" بخاطر دانه اش در دنیا كشت می‌شود از دانه ی این نبات روغن استخراج می‌گردد كه در تهیه ی روغن نباتی وتغذیه ی انسان به كار می‌رود از كنجاله ی سویا نیز كه دارای مقدار زیادی پروتیین مرغوب می‌باشد در دامپروری و مخصوصا" مرغداری استفاده می‌شود همچنین در بعضی از نقاط دنیا این نبات را به عنوان علوفه كشت می‌كنند

تا دو سال پیش در ایران زراعت سویا از لحاظ سطح كشت و مقدار محصول در مقام بعد از آفتابگردان قرار داشت ولی توجه دولت مخصوصا" وزارت كشاورزی ومنابع طبیعی به توسعه ی این زراعت موجب گردید كه در سال 1345 سطح زراعت ویا به پای سطح آفتابگردان برسد امروزه زراعت این نبات در خیلی از نقاط دنیا یكی از مهمترین زراعت‌های منطقه می‌با شد.


فهرست مطالب

عنوان                                صفحه

تشكر و قدردانی                              2

مقدمه                                    3

فصل اول   

آشنایی كلی با مكان كارآموزی                     6

فصل دوم

ارزیابی بخشهای مرتبط با رشته علمی كارآموز                  7

گیاهشناسی سویا                           9

شرایط آب و هوایی                            10

تهیه ی زمین                                 10

مراحل آماده سازی زمین                         10 

عملیات كاشت                           13

طرز كاشت                           12 

عملیات داشت                           13

وجین                               14

زمان برداشت محصول                         18

کشت ذرت                                 

مقدمه                                       20

تولید کننده ها                                      21

تاریخچه                                     22

انواع ذرت                                   22

شرایط لازم برای رشد گیاه                             25

دما                                   25

آب                                    25
خاک                                   26

زمان کاشت ذرت                               26

کود                                         26

آفات و بیماری های ذرت                           28

برداشت محصول                                28

فصل اول :

آشنایی كلی با مكان كارآموزی:

سال تاسیس: 1337

مساحت ایستگاه: 37 هكتار

میزان بارندگی سالیانه : 400 450 میلیمتر

ارتفاع از سطح دریا : 5/5 متر

موقعیت جغرافیایی : 45 درجه و 25 دقیقه شرقی

عرض : 36درجه و 45 دقیقه شمالی 

فصل دوم :

ارزیابی بخشهای مرتبط با رشته علمی كارآموز:

گیاهشناسی سویا:

نام علمی سویا GLYCIN MAXL ازخانواده ی لگومینوز و حساس به شوری واز نباتات روز كوتا است.

نكته: اگر شوری خاك بیشتر از 7میلی موز بر سانتی متر باشد گره بندی در ریشه متوقف میشود.

ریشه:هر ریشه سویا از ریشه اصلی و ریشه‌های فرعی تشكیل شده، ریشه اصلی میتواند تا عمق 5/1متر پایین برود ولی ریشههای در اعماق فرو میرود، قسمت عمده ریشه در 60سانتی متری اولیه خاك قرار دارد، رشد ریشه ها تا موقع گل دادن نبات ادامه دارد وبعد ازآن متوقف میشود.

برگ: به غیر از دو برگ اولیه، سویا مركب است از 3 برگچه نسبتا" بیضی شكل و پهن و كركدار تشكیل شده است.

ساقه: ساقه ی اصلی سویه عمودی بوده و از آن ساقه‌های كوچكتر فرعی منشعب میشوند

گل: گلهای سویا خود گشن و به رنگ سفید یا بنفش كمرنگ است، گل آذین آن ازنوع خوشه ای است كه عوامل محیطی مانند رطوبت،

حرارت، و. . .  در موقع گل دادن روی آنها تاثیر عمده می‌گذارد.

میوه: میوه سویا از نوع نیام كه با دو شكاف طولی با زمینگردد و عموما" 2 تا 3 دانه در درون آن قرار دارد.

نكته: صفر بیولو‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‌ژیك سویا حدود 10 درجه سانتیگراد است و شروع رشد آن زمانی است كه درجه حرارت خاك در این محدوده باشد.

شرایط آب و هوایی:

به طور كلی سویا نباتی است كه در طول رشد خود احتیاج به بارندگی دارد ولی موقع رسیدن بهتر است كه هوا آفتابی باشد بعلاوه سویا شرایط آب وهوایی مرطوب را دوست دارد و در این شرایط كمتر دچار آفت می‌شود

حرارت كمتر از 10 درجه برای سویا مناسب نیست و حرارت بیش از 38 درجه نیز ممكن است به سویا صدمه بزند در مورد درجه حرارت‌های بالا نوع رقم سویا موثر است برخی از ارقام با بالا رفتن درجه حرارت دانه ی آنها چروكیده شده و از ارزش آنها كاسته می‌شود.

تهیه ی زمین:

تهیه ی زمین مهمترین مسۀله در زراعت سویا است . تهیه ی زمین از زمان برداشت محصول قبلی شروع می‌شود كه باید بلافاصله بعد از برداشت زراعت قبلی زمین را شخم نیمه عمیق زد تا بقایای زراعت قبل در خاك مدفون گردد و در جریان پاییز وزمستان پوسیده وتبدیل به هوموس گردد و در طول پاییز وزمستان هر زمان كه میسر شود باید زمین را چنگك زد تا هم علف‌های هرز را از میان برداشته وهم با شكستن عروق شعریه از تبخیر و هدر رفتن ذخیره ی آب زمین جلوگیری گردد.

ضمنا" در در اراضی جنگلی بخوصوص در زمین‌های تازه آباد شده حتما" باید قبل از كاشت زمین را هرس بزنند تا بقایای در ختان وگیاهان جنگلی نپوسیده و نیم پوسیده از خاك خارج شود.

مراحل آماده سازی زمین:

عملیات شخم: بهتر است در پاییز اقدام به شخم زدن كنیم و تا عمق 30 سانتی متری زمین را شخم بزنیم و قبل از شخم باید 150تا200 كیلو گرم كود فسفات آمونیوم داد.

برای از بین بردن كلوخه ها از دیسك استفاده می‌كنیم كه در بهار این كار انجام میشود و برای آماده شدن و ایجاد یك بستر مناسب برای كاشت از دو دیسك عمود بر هم استفاده میكنیم و سپس زمین را ماله می‌كنیم.

عملیات كاشت:

عمق كاشت بر طول زمان خروج گیاه از خاك اثر می‌گذارد نونهالانی كه در عمق زیاد كشت شده اند باید مسافت بیشتری را تا سطح خاك طی كنند. به علاوه، حرارت در عمق پایین تر، سرد تر بوده و رشد نونهال كند تر خواحد بود. سویا را هرگز عمیق تر از 5/3 سانتی متر كشت ننماید. بهترین عمق بین 2تا3 سانتی متر میباشد. علف‌های هرز برای جذب رطوبت و المنت ها رقابت شدیدی با سویا خواهند داشت، انجام یك كلتیواتور سطحی قبل از كشت كمك بزرگی به كنترل علف هرز خواهد كرد، وقتی كه گیاه سویا در زمین محكم شد كنتر علف هرز به وسیله ی كلتیواتور بهترین اقدام خواهد بود.

اقداماتی كه هنگام كاشت معمولا" رعایت می‌شود:

1). آغشته كردن بذر به باكتری: مقدار كمی آب به همراه آغشته كردن بذرها به باكتری و قرار دادن آن در جای خشك و خنك و دور از نور آفتاب صورت می‌گیرد و اینكه اطمینان پیدا كنیم تمام قسمت‌های بذر به باكتری آغشته شده باشد و سریعا" بعد از این عملیات بذور را كاشته و آبیاری را انجام می‌دهیم.

2). بذر را با ماشین‌های بذر پاش به صورت خطی كاشت می‌كنند ، فاصله ی كاشت در ارقام زود رس 40 تا 50 cm و در ارقام دیر رس و متوست رس بین 75 تا 60 cm است فاصله ی كشت روی خط 3 تا 8 cm می‌با شد عمق كاشت در خاك‌های رسی تا 3 cm است واگر خاك خشك تر با شد عمق كاشت را بیشتر می‌كنیم. برای كاشت سویا با ید ابتدا زمین را آبیاری كرد زیرا كشت سویا به صورت خشك باعث می‌شود كه بعد از آبیاری زمین سله ببندد، كه از عیب‌های مهم می‌باشد.

3).  مقدار مصر ف بذر حدود 120-60 كیلو در هكتار است كه بستگی به نوع رقم، وزن هزار دانه، قوه ی نامیه  و نوع كشت دارد.

4).  تاریخ كاشت: در ایران سویا را در دو فصل كشت می‌كنند:الف در بهار- كه بیشتر مربوط به مناطق مازندران و گرگان ولرستان است كه از نیمه ی فروردین تا آخر اردیبهشت ماه صورت می‌گیرد. ب در تابستان - كه بیشتر مربوط به مناطقی از گرگان است كه در زمین برداشت گندم صورت گرفته باشد كه از اواسط خرداد تا اواسط تیر انجام می‌شود.

طرز كاشت:

سویا را حتما" بایستی خطی كشت نمود و مخصوصا" برای كاشت آن از ماشین‌های بذر افشان استفاده نمود در این طرز كاشت عملیات وجین، سله شكن، و دفع آفات بهتر امكان پذیر بوده و مقدار بذر در این طریقه كمتر از دست پاش است ولی مهمترین دلیل كشت خطی این است كه می‌توان بذر را در عمق مناسبی در مجاورت رطوبت كافی قرار داد و بدین ترتیب سبز شدن آن را تسهیل نمود بعلاوه در كاشت دست پاش چون مقدار زیادی بذر در اعماق مختلف می‌افتد لذا خوب سبز نمی شود. بذر سویا را با ماشین‌های بذر پاش خطی كشت می‌نمایند و برای این كار می‌توان از بذر پاش پنبه یا چغندر قند استفاده كرد ولی بایستی صفحه ی توزیع كننده ی بذر را تعویض كرد.

عمق كاشت مخصوصا" در كشت ردیفی با ماشین یكی از مهمترین علل موفقیت در كاشت سویا می‌باشد زیرا اگر بعد از كاشت به دانه ی سویا رطوبت كافی نرسد سبز نمی شود و اگر در سبز شدن سویا تاخیر گردد هم از تاثیر باكتری ها كاسته می‌شود و هم ممكن است خود دانه در خاك مورد حمله ی قارچ ها و آفات دیگر قرار گرته از بین برود و لذا لازم است كه دانه در زمین در مجاورت رطوبت كافی قرار بگیرد و در این مورد بهتر است قبل از كاشت عمقی را كه دارای رطوبت كافی است تعیین نموده وسپس عمق بذر پاش را با توجه به این عمق تنظیم نمود.

عملیات داشت:

( وجین ): اگرزمین در پاییز شخم خورده باشد دو دیسكی كه در بهار عمود بر هم زده می‌شود در كنتر علف‌های هرز بسیار موثر است. استفاده از سموم علف كش قبل از كاشت این مبارزه را كامل می‌كند چنانچه با سبز شدن بوته‌های سویا علف‌های هرز نیز سبز شوند لازم است كه این علف ها را از بین ببریم برای این كار در زراعت‌های كوچك و غیر ردیفی از فوكا ودر زراعت‌های بزرگ وردیفی از كولتیواتور استفاده می‌كنیم.

وجین:

برای جلوگیری از خسارت علف‌های هرز، اولین شرط این است كه موقع كاشت سویا زمین كاملا" از علف هرز بهاره پاك باشد. اگر سویا به طور منظم سبز گردد بعد از این كه بوته ها رشد كافی پیدا كردند، زمین را می‌پوشانند و در این موقع دیگر احتیاج به وجین نیست ولی تا موقعی كه بوته ها كوچك می‌باشند بایستی از رقابت علف‌های هرز جتوگیری نموده آنها را وجین كرد.

در كولتیواتور زدن با تراكتور بایستی فاصله ی بین ردیف ها طوری باشد كه چرخ‌های تراكتور موجب له شدن بوته شود. بنابراین بایستی فاصله ی چرخ‌های تراكتور جهت این منظور تنظیم شده است. برای اینكه عمل كولتیواتور زدن در عمل دچار مشكل نشود بایستی فواصل مابین خطوط به اندازه ی كافی زیاد باشد اگر عمل كولتیواتور زدن با تراكتور معمولی انجام می‌شود بایستی فواصل خطوط 70 سانتی متر باشد ولی اگر تراكتور دارای چرخ‌های باریك باشد می‌توان فواصل خطوط را تا 50 سانتی متر كم نمود.

شرح مراحل:

ظهور برگ تك برگچه ای: دو برگ تك برگچه ای اولین برگ‌های حقیقی گیاه سویا هستند كه در بالای لپه ها ظاهر می‌شوند. هر یك از این برگ عا دارای یك پهنك ویك دمبرگ می‌با شند كه در یك نقطه در طرفین ساقه بوجود می‌آیند تاثیر ریزش این برگ ها در كاهش میزان برداشت كمتر از تاثیر ریزش لپه ها می‌باشد.

ظهور اولین برگ‌های سه برگچه ای گیاه: برگ‌های سه برگچه ای عهده دار فعالیت‌های حیاتی گیاه یعنی فتوسنتز می‌باشند فتوسنتز عبارت است از:مراحلی كه به وسیله ی آن سلول‌های گیاهی با استفاده از گاز كربنیك و آب در حضور كلروفیل و نور، مواد قندی مورد احتیاج گیاه را می‌سازند. میزان برداشت محصول بستگی به جذب نور توسط برگ ها دارد گیاه سویا در حدود 15 تا 20 سانتی متر طول دارد و دارای 2 بند همراه با برگ‌های كاملا" باز شده می‌باشد این برگ ها سه پهنك جدا از هم دارند از هر بند فقط یك برگ سه برگچه‌ای به وجود خواهد آمد كه یك برگ در سمت چپ ساقه وبعدی در سمت راست ساقه قرار دارد این برگ ها عامل اصلی فتوسنتز بوده وریزش 50 برگ ها در این مرحله باعث كاهش میزان برداشت به مقدار 3 در صد خواهد شد.

تشكیل چهارمین بند: در این مرحله گیاه به طول 20 تا 25 سانتی متر می‌باشد، چهار برگ گیاه (یك برگ در هر بند) كاملا" باز شده است در بعضی از بوته ها یك یا هر دو بوته به زمین افتاده اند. تشكیل ششمین بند: گیاهان در حدود 30 تا 35 سانتی متر طول داشته و ششمین برگ كاملا" باز شده است.

گلدهی: در این مرحله در گیاه در حدود 37 تا 45 سانتی متر می‌باشد گیاه شاخه تولید كرده و در حدود 50 درصد شاخه ها حد اقل یك گل دارند گلها كاملا" باز شده و قد گیاه به 52 تا 56 سانتی متر رسیده است، گلها در بالا ترین بند گیاه تشكیل می‌شوند ریزش 50 درصد برگ ها در این مرحله میزان برداشت را به مقدار 9 درصد كاهش خواهد داد.

شروع تشكیل غلاف: گلدهی سویا از بند‌های سوم تا ششم نسبت به سطح خاك شروع شده وسپس به بالا و پایین ادامه می‌یابد و به همین ترتیب غلاف ها تشكیل می‌شوند معمولا" گلدهی حدود 3 هفته ادامه خواهد داشت و در حدود 70 تا 75 در صد گلها به زمین ریخته وهیچ گاه بار ور نخواهد شد.

رشد سریع غلاف ها و سپس تكامل انها: این مرحله، مرحله ی پایان گلدهی و شروع رشد سریع غلاف‌ها می‌باشد، پر شدن (بارور شدن) غلاف ها با دانه حدود 3 تا 5 هفته به طول می‌انجامد . در این مرحله بیشتر از مرحله‌ی قبل میزان برداشت را در اثر كاهش تعداد دانه در هر غلاف و اندازه ، هر دانه، پایین می‌آورد. غلاف‌های فوقانی گیاه در شتر وكامل تر از غلاف‌های تحتانی گیاه می‌باشد.

تشكیل دانه: دانه به سرعت در حال پر شدن است، احتیاج گیاه به آب ومواد غذایی به حد اكثر رسیده است حداقل مقداری از فسفر وپتاسیم لازم را با شخم به داخل زمین عمقی كه كه رطوبت، وجود دارد قرار داده شود تا جذب آن توسط ریشه تضمین شود ، صدمات احتمالی به گیاه در این مر حله بیش از هر مر حله ی دیگری میزان برداشت را كاهش می‌دهد.

رشد كامل دانه: گیاه در حدود 80 تا 90 سانتی متر رشد طولی نموده است، برگ‌های تحتانی در حال زرد شدن بوده ورشد غلاف‌های فوقانی به پایان رسیده است. ریزش50 درصد برگ ها باعث كاهش میزان برداشت به مقدار7 درصد خواهد شد.  بوته ها تقریبا" از حالت عمودی خارج شده وخوابیدگی را نشان می‌دهند. در اثر تراكم زیاد،  رشد طولی گیاه بیشتر شده و در نتیجه درجه ی خوابیدگی گیاه بیشتر شده وتعداد غلاف ها در هر بند كاهش می‌یابد كه تمام اینها باعث كاهش میزان برداشت می‌گردد، هرچه درجه ی خوابیدگی بشتر گردد، مقدار بیشتری بذر در هنگام درو با كمباین به زمین پاشیده خواهد شد.

بلوغ فیزیولوژی گیاه: قد گیاه در حدود 85 تا95 سانتی متر می‌باشد بین 30 تا 50 درصد برگ ها زرد شده و تعدادی به زمین ریخته- اند، غلاف‌های تحتانی در حال زرد شدن می‌باشد، رنگ برگ‌های فوقانی سبز تر از برگ‌های تحتانی می‌باشد.

زمان برداشت محصول:

تمام برگها به زمین ریختهاند و 95 درصد غلاف ها رنگ قهوه ای دارند رطوبت دانه در این زمان به 13درصد رسیده است. به وزن وتعداد دانه ها اضافه نخواهد شد. باید منتظر بود تا رطوبت دانه به 13 درصد برسد وسپس محصول را برداشت نمود. اگر ساقه بوته كه در زمین می‌ماند به طول تقریبا" 9 سانتی متر باشد مقدار 5درصد، و اگر به طول تقریبا" 18سانتی متر باشد مقدار 12 درصد از محصوت در زمین باقی خواهد ماند. وزن گیاه سویا در اوایل فصل رشد به اهستگی افزایش می‌یابد ؛ برگها، دمبرگها، و ساقه تنها اعضای بوته سویا تا پایان مرحله ی چهارم می‌باشد میزان ازدیاد ذخیره ی مواد خشك از مرحله ی 5 تا 9 ثابت می‌باشد تاثیر نارسایی ها (مانند كمبود رطوبت خاك، بیماری، افات و. . . ) بر مدت زمان عمل ذخیره شدن ماده ی خشك در دانه شدیدتر است تا بر میزان ذخیره. تعداد، وزن، و اندازه ی دانه ها در هر واریته ای به صورت ژنتیكی كنترل می‌شود ولی ولی عوامل نا مساعد محیط می‌تواند براین مشخصات دانه اثر گذارد وشدت این تاثیر در مرحله ی هفتم به طور كلی بعد از مرحله ی تشكیل غلاف زیاد می‌باشد.

در صورت عدم رقابت بوته با علف‌های هرز ، تعداد شاخه ها و غلاف در هر گیاه افزایش خواهد یافت . زیادی تراكم بوته در واحد سطح به قد گیاه افزوده و باعث خوابیدگی بیشتر گیاه و در نتیجه كاهش میزان برداشت می‌گردد، تراكم مناسب به واریته و آب و هوای منطقه بستگی دارد. بیشترین میزان برداشت وقتی بدست می‌اید كه عوامل محیطی در تمام مراحل رشد گیاه مناسب باشد.  نا مساعدی آب و هوا در اوایل رشد باعث كوچك ماندن برگ ها می‌شود كه در واقع وسعت و گن جایش كارخانه ساخته و مواد خشك تقلیل خواهد یافت. نارسایی ها در اواخر رشد باعث كاهش تعداد غلاف ها ودانه در هرغلاف و اندازه ی دانه ها خواخد گشت.

نكته هایی در مورد مراحل برداشت:

میزان محصول زراعت سویا خیلی بیشتر از انچه است كه امروزه برداشت می‌شود . واریته‌های جدید، روش‌های جدید در حاصلخیز نمودن خاك و عملیات زراعی صحیح میتوانند میزان برداشت را به نهایت توانایی گیاه نزدیك كند. یك دانش كلی و دقیق از گیاه سویا برای تصمیم گیری در مورد  موارد زیر ضروری می‌باشد:

1). انتخاب واریته كه مناسب منطقه ی مورد نظر باشد.

2). تهیه ی زمین

3). تعیین فاصله بین بوته ها و ردیف ها

4). تعیین زمان كشت ، كنترل علف هرز، آ بیاری و برداشت محصول

تمام گیاهان سویا این مراحل رشد را طی خواهند كرد ولی فاصله ی زمانی بین مراحل رشد، تعداد برگ ها وقد گیاه ممكن است در اثر عوامل گوناگون مانند اختلافات واریته ها در فصل ها، تاریخ‌های كاشت ودر مناطق دچار تغییرات شوند

قیمت فایل فقط 19,500 تومان

خرید

برچسب ها : کارآموزی زراعت و اصلاح نباتات دانه های روغنی سویا و ذرت , گیاهشناسی سویا , شرایط آب و هوایی

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر